2018. november 1., csütörtök

Szellemes zenék Boooooo

Most tényleg igazi szellemekre gondolok, meg boszorkányokra és sötétségre. Boooo

Ez az időszak (október 31. november 2.) a pogány és keresztény kultúrában is a szellemvilághoz kapcsolódik. A tél és a sötétség eljövetelét is jelenti, emberekre emlékezést, akik már nincsenek velünk; és ezek az érzések azért mindenkiből előhoznak idegen érzést, félelmet, szomorúságot, emlékeket. Különleges ünnep ez, valaki félelmetes jelmezbe bújik és nagyokat nevet, ha megijesztette a másikat, de valaki felveszi fekete ruháját és sírás és szomorúság, ami áthatja lelkét.
Bárhogy is éljük meg ezt az időszakot, a közös benne az ismeretlen földön túli világ. Egy világ, amit nem tudunk pontosan milyen, de fantáziálunk róla.

Mit gondolnak a zeneszerzők?

3 zenét hoztam nektek, amiben ezek a földöntúli érzések megjelennek. Jellemzőek a hátborzongató és félelmetes hangok, sötét történetek, szomorúság. VAGY?
Rád hogy hatnak ezek a zenék?
Lentebb néhány klasszikus, kiegészítve izgalmas információkkal.

Fotó: Pinterest

1. MAURICE JARRE - GHOST

Gondolom sokan láttátok a Patrick Swayze, Demi Moore és Whoopi Goldberg főszereplésével a Ghost című filmet. Ami még érdekes, hogy a 3 Oscar-díjat is kapott Maurice Jarre francia zeneszerző, az elektronikus zene úttöröjének, Jean-Michel Jarrenak az édesapja.

IDE KLIKK, ha szeretnéd meghallgatni. Megéri, szerintem nagyon szép.

2. LISZT FERENC - HALÁLTÁNC

A zeneművet egy freskó ihlette. (Pisai nagy temető falán található 'A halál diadala' című Buonamico Buffalmacco alkotása)
Zongorára és zenekarra írt versenymű.

ITT MEGHALLGATHATOD

3. RACHMANINOV - A HOLTAK SZIGETE

A zene a halhatatlan lelkünket az alvilág szélére szállítja ebben a kísérteties darabban. A fülbemászó oboa és komor klarinétok Kharon evezőinek hangját ábrázolják. Kharon egy görög mitológiai alak, aki a holt lelkeket átszállítja a Sztüx folyón. Pénzt is kért érte, ezért a görögök halottjaik nyelvére vagy szemére pénzérmét tettek. Ha valaki nem tudott fizetni, azt Kharon száz éves bolyongásra ítélte.

Tipp: tekerj bele nyugodtan és először csak hallgass meg 1 percet és a hangulatát figyeld meg.

ITT ELÉRHETŐ A ZENE


Ahogy kutattam a zenék után nem egyszer találkoztam, hogy zenemű születik festményből és festmény születik zeneműből.
Alkotás és zene sokszor együtt jár és inspirálja egymást.
Ez történik a foglalkozásokon is. Természetesen gyerekekkel nem ilyen komor a téma, de a cél, hogy felfedezzenek hangulatokat, érzéseket a zenében.
A FOGLALKOZÁSOKRÓL AZ ÖNFELET ZENE MENÜPONTBAN OLVASHATSZ!

Remélem érdekesek a zenéhez vagy zeneszerzőhöz kapcsolódó háttér információk.














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése